Publikace je určena pro všechny pacienty, kterým bylo diagnostikováno chronické onemocnění, jehož léčba spočívá nejen v medikamentózní léčbě, nýbrž i v dodržování nutných dietetických a režimových opatření.
Dieta neznamená hladovění
Obvykle je pacient po stanovení diagnózy informován o tom, která jídla a potraviny by měl z jídelníčku vyřadit či omezit. Ne vždy a ne každý je však schopen se novému jídelnímu režimu podřídit, respektovat ho a navíc si zachovat pestrý a kvalitní jídelníček, ať už je mu sdělena diagnóza celiakie, Crohnovy nemoci, ulcerózní kolitidy, onemocnění slinivky břišní, jater a ledvin, diabetes, nesnášenlivost laktózy, nebo se musí potýkat s jídelními omezeními, která s sebou nese léčba medikamenty působícími proti srážení krve (např. warfarinem).
Naučte se i s dietou jíst chutnou a pestrou stravu
Publikace souhrnně informuje o problematice daných chorob, jídelních nástrahách a nabízí pacientům pomocnou ruku ve zkvalitnění a osvojení nového jídelního režimu s ohledem na diagnostikovanou nemoc. Opomíjena nejsou ani režimová opatření, je-li jejich dodržování žádoucí ke kompenzaci daného onemocnění.
Co můžete od publikace očekávat?
Cílem knihy není naučit pacienta vařit podle určitých receptů, nýbrž naučit ho pochopit svou nemoc, uplatnit potřebné nutriční zásady a režimová opatření pro zmírnění klinických příznaků, kompenzaci nemoci a celkové zkvalitnění života.