Svojí rozlohou je Izrael srovnatelný se Slovinskem, jeho geografická a demografická rozmanitost je však mnohem větší. Neexistuje mnoho jiných míst na světě, která by si zachovala původního ducha, nabízela tolik podnětů k rozšíření obzorů a probuzení všech smyslů. Každý rok proudí do Izraele turisté, kteří touží načerpat duchovní sílu nebo jen navštívit biblická místa Jeruzalém, Galilea, Betlém, Nazaret, Jaffa, Jericho a přejít svou řeku Jordán...
Zklamáni nebudou ani požitkářští návštěvníci, kteří sem míří za sluncem, zlatými plážemi, vodními sporty a nočním životem, ani milovníci přírody, hledající opuštěné vyhlídky a jedinečnou flóru a faunu, ani nadšenci do historie, pátrající po biblických, římských a křižáckých památkách. Věřící turisté budou odjíždět posíleni ve svých přesvědčeních, zatímco nevěřící návštěvníci zde možná získají jiskřičku víry, kterou v sobě ještě před cestou neměli.
Jídlo je izraelským národním koníčkem. Izraelská kuchyně je výjimečným spojením východní a západní kuchyně, jehož výsledkem je záplava kulinářských pochoutek. Na své si zde přijdou i milovníci dobrého jídla a sladkostí, zejména pak ti, nevyhledávají maso. Izrael se v posledních letech stal jedním z nejvýznamnějších světových center veganské kuchyně. Kniha popisuje místní speciality podrobněji, dozvíte se, jak se jmenují, z čeho se připravují a kde si na nich můžete pochutnat.
Průvodce je členěný do kapitol Jeruzalém, Tel Aviv, Galilea a Golanské výšiny (Jezre’elské údolí, Nazaret, Hora Meron a Safed, Horní Galilea, Řeka Jordán, Galilejské jezero a další), Středomořské pobřeží (Akko, Haifa, Pohoří Karmel, Pelištejská města) a Jih země (Mrtvé moře, Masada, Negevská poušť, Micpe Ramon a Ejlat). V úvodu uvádí výběr TOP 10 zajímavostí a naplánovaný ideální den. Na konci knihy nechybí další zajímavosti, praktické rady na cesty, doporučení ohledně přípravy na cestu, vstupních formalit, ubytování, stravování a tipy pro volný čas. V průvodci najdete i pár frází v hebrejštině.