Dr. Peter H. R. Green, mezinárodně uznávaný odborník na celiakii a ředitel Celiac Disease Center na Kolumbijské univerzitě, a Rory Jones, vědecká publicistka, odhalují skutečné vědecké pozadí současného bezlepkového trendu a rozlišují pravdivé informace od pseudovědy.
Lepek = univerzální viník?
V posledních letech se lepek stal pranýřovaným viníkem, jemuž se připisuje vina za cokoliv – od srdečních chorob a demence až po neuralgii a vyčerpání. Tisíce lidí, kteří přejímají bezlepkový životní styl, věří, že tento způsob stravování je zdravější nebo že jim pomůže zhubnout a získat více energie. Tato dieta se stala „všelékem“ propagovaným nejen gastroenterology, ale také dietetiky, odborníky na výživu, léčiteli, trenéry, psychiatry a neurology, dokonce i celebritami a mediálními osobnostmi.
Odhalte pravdy a nepravdy o lepku
Tato kniha předkládá vědecké důkazy, které ukazují, že většina dostupných informací o účincích lepku na lidské tělo je pravdivá jen částečně, nebo dokonce téměř vůbec. Autoři uvádějí na pravou míru dezinformace, nepravdivá a nepřesná tvrzení týkající se lepku. Zkoumají vztah mezi střevy, mozkem a přijímanou potravou (nejen lepkem, ale i jinými potravinami a léky) a vysvětlují, co se opravdu v těle a mozku děje.
Může bezlepková dieta dokonce i uškodit?
Zatímco osobám s celiakií bezlepková dieta pomáhá, ostatním může uškodit, protože okrádá tělo o základní živiny a maskuje skutečné problémy. Přecházení na bezlepkovou dietu bez řádně provedených testů a zjištění příčin příznaků představuje skutečné riziko, neboť brání zjištění potenciálně závažné diagnózy. Kniha nabízí praktický plán, který může komukoliv pomoci dosáhnout zdravějšího života bez příznaků.